Home » Guitarpedaler » Tuner pedaler

Tuner pedaler

Der findes mange forskellige tuner pedaler, og i det hele taget tunere, eller på dansk stemmepedaler og effekter. At kalde det en effekt er måske så meget sagt, for den har sjældent direkte indflydelse på lyden, men bruges til at sørge for at guitaren stemmer når man spiller.

Herunder kan du se et par bud på forskellige guitartunere, men vil du vide mere om hvad en guitar tuner er, og hvordan du kan bruge den til at stemme din guitar, så læs med i afsnittet: Hvad er en guitar tuner egentlig?

T.C. Electronic PolyTune

Denne PolyTune Mini 2 Noir, er en del af PolyTune serien, som kan vise alle strengenes toner på en gang. Det gør det nemt og hurtigt at stemme guitaren.

Joyo JT-305

Skal det bare være billigt, er denne tuner fra Joyo en god investering. Du får utroligt meget tuner for pengene, og kan både se tonen og præcisionen.

M-Vave Precision Tuner

Den billigste tuner i kategorien, men absolut ikke den ringeste. Den kompakte pedal med LED display og true bypass klarer jobbet.

Hvad er en guitar tuner egentlig?

En guitar tuner tager lyden fra din guitar, og viser hvilken tone lyden stemmer i. Ofte ser man på hver streng for sig, men bl.a. danske T.C. Electronic har lavet tunere hvor du kan se inputtet fra alle strenge på samme tid.

De fleste tunere viser enten med et bogstav, hvilken tone der måles, eller viser det samme med en viser. Der er grundlæggende 2 typer af tunere:

  • Tunere i pedalform, eller som på andre måder har et kabelinput
  • Tunere i clipsform, eller som apps

De fleste tunere bruger lyden, eller en blanding af lyden og svingningerne i træet til at bestemme frekvensen af disse, og derudfra angive hvilken tone det svarer til. Måske har du hørt om kammertonen som er et A. Dette har en frekvens på 440 Hz, og svarer til det gammeldags prøvebillede i TV, eller klartonen i en gammel fastnettelefon. Mange af disse tunere som bruger lyden, stopper automatisk al lyd udadtil i lydsystemet. Det giver også god mening at publikum ikke skal høre på du står og stemmer din guitar.

Hvordan stemmer man en guitar?

Der findes mange måder at stemme en guitar på. Den mest almindelige er fra tykkeste til tyndeste streng: E-A-D-G-H-E. Der findes dog et hav af andre tuninger. Af de mere populære kan nævnes:

  • Stemt en halv tone ned: Eb-Ab-Db-Gb-Bb-Eb Her er alt stemt en halv tone ned
  • Drop D: D-A-D-G-H-E Denne bruges ofte til rock, da de tre øverste strenge løse, udgør en power-akkord
  • Åben G: D-G-D-G-B-D Når strengene slås an helst løst, udgør det en G akkord

Hvis du vil finde andre tunings, så finder du dem nemt på Google.

Guitar tunere kommer i mange formater

Det vigtigste er at du finder en tuner pedal, rack effekt eller clips, som du kan lide at bruge. Tiltaler en af dem foroven dig ikke, så tag et kig på nogle andre tuner pedaler her, så du er sikker på din guitar altid stemmer.

Comments are closed.