Home » Guitarpedaler

Guitarpedaler

Savner du et overblik over de forskellige typer af guitarpedaler? Så frygt ikke. Herunder har vi prøvet at forklare de forskellige typer, ved at inddele dem i forskellige “kasser”, eller emner. Men først må vi stille os selv et meget vigtigt spørgsmål.

Hvorfor bruger man guitarpedaler?

I gamle dage tog man sin guitar og sin forstærker, forbandt dem med et kabel – og så spillede man. Man brugte forstærkeren til at styre lyden, og dette kan virke rigtig godt i mange henseender. Vi har ladet os fortælle at et band som f.eks. Volbeat (i sine tidlige dage i hvert fald) kørte med sådan et setup. Det handler bare om en god guitar og en god forstærker.

Men hvad nu hvis man vil skifte lyden undervejs? Så skal man enten over og skrue på forstærkeren, eller måske skifte til en anden forstærker. Hvis man f.eks. spiller kopimusik, og man vil have lyden til at lyde bare lidt som originalen, så undgår man ikke at skulle efterligne en masse forskellige lyde, måske med samme guitar og forstærker, og det er her pedalerne kommer ind i billedet.

Stort set uanset hvilken guitar og forstærker du har, kan du købe pedaler der får dig til at lyde som Angus Young fra AC/DC, Slash fra Guns’n’Roses eller George Harrison fra Beatles. Det bedste er, at med det rigtige setup, kan du lyde som dem alle, på samme aften.

Forskellige typer af guitarpedaler

Herunder har vi prøvet at lave en kort beskrivelse af de forskellige typer af guitarpedaler, så du kan få et indblik i hvilken type pedal du måske søger.

Våde effekter

De våde effekter, er typisk effekter som tæller f.eks. delay, reverb og echo/ekko. Altså pedaler som opfører sig lidt som bølger i vand, og skaber en organisk effekt. Nogen kalder det også “sovs”. Får du at vide at din lyd er “sovset ind” betyder det altså ofte, at der f.eks. er meget rumklang eller chorus på, eller at det gentager sig selv 100 gange.

Forvrængere/Drives

Disse er nok blandt de mest kendte pedaltyper, og er gennem tiden blevet gjort populære af især rockmusikere. Forvrængning giver nemlig ofte et hård og råt udtryk, som passer rigtig godt til rock med power-akkorder. Pedalerne i denne kategori tæller altså f.eks. overdrive som er en mild forvrængning, distortion som er en kraftig forvrængning og fuzz som er i en klasse for sig selv.

Modulerende effekter

De modulerende effekter, bliver også tit kaldet filtre. De virker ved at ændre på lydens karakteristika, f.eks. ved at skrue op eller ned for bølgernes frekvens. Nogle af de mest gængse typer af modulerende effekter, tæller f.eks. flanger, phaser og tremolo

Toneangivende pedaler

Vil du have lidt mere bas og lidt mindre diskant, eller måske lige omvendt? Eller hvad med at forlænge guitarens sustain? Så er det ofte toneangivende pedaler du skal bruge, som f.eks. tæller kompressor og EQ pedaler.

Multieffekter

Multieffekter er et helt kapitel for sig selv. De samler populært sagt mange guitarpedaler i én enhed. Du er altså fri for selv at sammensætte forskellige pedaler til et setup, men kan nøjes med én pedal som indeholder præcis de effekter du har brug for.

Wah Wah

Wah’en blev udødeliggjort af Jimi Hendrix, og kan egentlig godt tælle som en modulerende effekt. Den er dog så karakteristisk for lyden, at den har fået sin helt egen kategori. Det er den du hører når guitaren rigtig skriger “wow wow”.

Volume & expression

Har du brug for at kunne skrue ned, eller påvirke volumen under dit spil, så vil du typisk bruge en volume-pedal. Er det for at give lidt ekstra kraft under en fed solo, så er det typisk en booster du bruger, mens en expression pedal bruges ofte sammen med en digital enhed, og lader dig skrue op og ned for den variabel du ønsker – det kan f.eks. fungere som en wah.

Andre typer guitarpedaler

Der findes selvfølgelig også et hav af andre guitarpedaler, som har hver deres formål. Vi nævner i flæng en tuner, så du kan sørge for guitaren stemmer, en looper som kan gentage et stykke musik du indspiller live eller en noise suppressor som dræber støjen som måske opstår når du tænder for flere drives på en gang.

Vi har sikkert glemt en masse guitarpedaler. Hvis du synes nogen mangler, eller du har rettelser til ovenstående, er du meget velkommen til at kontakte os.

Comments are closed.